泰文篇#4《大狗民 หมานคร》※ 城鄉狂想 - Thai in HK

  • 泰文篇#4《大狗民 หมานคร》※ 城鄉狂想

    May 19, 2019 By thaiinhkadmin 0 comments

    主持人:Jay老師、趙善恩

    《大狗民》故事主角──鄉下青年阿帕,係一個無夢想嘅人。人人都同佢講:「如果要尋找愛與夢想,就要去曼谷。」不過,嫲嫲就話:「如果喺曼谷做嘢,就會生條尾出黎!」阿帕做過罐頭工廠工人、大廈管理員、的士司機,誤打誤撞成為寂寞都市人嘅情感垃圾桶。有一日,佢遇見清潔女傭阿晶。阿晶嘅夢想,係睇明白一本唔知用咩語言寫嘅天書,而被愛神之箭射中嘅阿帕,慢慢成為幫阿晶實現夢想嘅使者,亦係全城唯一一個無尾巴嘅人。當灰色嘅曼谷變成色彩濃郁嘅童話世界,呢個超現實嘅奇幻愛情故事,用幽默帶出城市現代化種種社會問題。

    泰國五月盛事連連,究竟當地人怎樣過節?Jay老師會教大家互相道賀的泰文,希望大家心想事成!

    https://www.rthk.hk/radio/radio2/programme/languageacademy/episode/570473

To Top